LubeAbc, Basisbegrippen van uw Smeermiddelen

Wat zijn de belangrijkste functies van een olie?

Een olie dient niet enkel om een systeem te smeren, maar zorgt daarnaast ook voor afkoeling door inwendige warmte af te voeren, vormt een afscheiding tegen stof, vuil en water en beschermt tegen corrosie. Hydraulische oliën moeten bovendien ook een kracht overbrengen. 

Wat is de viscositeit van een olie?

De viscositeit van een vloeistof staat voor diens weerstand tegen stroming. Zij vormt dus de interne weerstand. Een dikke olie zal een hoge viscositeit hebben (bijvoorbeeld honing), een vloeibare olie een lage viscositeit (bijvoorbeeld water). De eenheid van viscositeit is de centistoke of mm³/s. Zo bedraagt de viscositeit van water 1 cSt (mm³/s) en is een viscositeit van 1000 cSt (mm³/s) vergelijkbaar met de viscositeit van honing.

Wat is de viscositeitsindex?

De viscositeitsindex staat voor de schommeling van de viscositeit afhankelijk van de temperatuur. Een minerale (paraffine houdende) smeerolie haalt van nature al een hoge index tussen 95 en 100. Overschakeling naar half synthetische of zuiver synthetische oliën zorgt voor waarden die een stuk boven de 100 kunnen liggen (120...160...200). Dit betekent dat deze oliën voldoende vloeibaar zullen blijven bij lage temperaturen en niet te vloeibaar zullen worden bij hoge temperaturen, en dit des te meer naarmate de index groter is. Een andere manier om de viscositeitsindex te verbeteren is door het toevoegen van een "VI improver" additief. 

Wat betekent ISO VG?

ISO VG (Viscosity Grade) is een viscositeitsindeling en geeft in feite de viscositeit van de olie, gemeten bij 40°C, met als eenheid centistokes (cst) of mm³/s. 

Mag men oliën met elkaar mengen?

Gelijksoortige oliën (bijvoorbeeld motoroliën)mogen met elkaar gemengd worden in alle verhoudingen, uitgenomen met sommige synthetische oliën (glycolen). Het is natuurlijk niet aan te raden gelijksoortige oliën van verschillende kwaliteit met elkaar te mengen, aangezien men dan afbreuk doet aan de kwaliteit van de olie. Het mengen van motorolie en hydraulische olie bijvoorbeeld kan ernstige schade aan de machines toebrengen, onder andere door schuimvorming van de olie. 

Wat zijn de voordelen van synthetische oliën?

Er bestaan talloze soorten synthetische oliën, elk met hun eigen, min of meer uitgesproken eigenschappen. Door het kiezen van een bepaald soort synthetische olie kan men het smeermiddel gericht afstemmen op de geplande toepassing. Zo zal men in de zware industrie doorgaans op zoek gaan naar oliën die goed bestand zijn tegen hoge temperaturen (viscositeitsindex en corrosie vast) en die de inwendige wrijving verminderen. 

Mag men verschillende synthetische oliën mengen?

Sommige synthetische oliën zijn mengbaar onder elkaar of met een minerale olie, maar het risico dat er problemen in de praktijk ontstaan, blijft altijd bestaan. Het is dus verstandig hierover navraag te doen. Bij twijfel is het beter de olie af te laten en de motor te spoelen, voordat u andere olie dan de voorgaande bijvult. Minerale oliën en half synthetische oliën daarentegen zijn doorgaans wel onderling mengbaar. In dit geval dient men vooral de verzoenbaarheid van de additieven te checken. 

Mogen synthetische oliën met minerale oliën gemengd worden?

Synthetische oliën die afgeleid zijn uit petroleumproducten (pao's, hydrocrack) en sommige esters die gebruikt worden in de sector van de biologisch afbreekbare oliën, kunnen met minerale oliën gemengd worden. Polyglycolen (gebruikt in tandwielkasten van het worm/wormwieltype) mogen NIET gemengd worden, aangezien deze producten zich scheiden in 2 lagen (waardoor een onvoldoende smering optreedt) en de dichtingen van de tandwielkast aangetast worden. 

Motorolie voor Personenwagens en Commercieel Transport

Wat zijn de belangrijkste functies van een motorolie?

Motorolie zorgt ervoor dat de onderdelen van uw motor beschermd worden. De juiste motorolie verhoogt de prestaties van uw motor en de levensduur van de verschillende onderdelen.
De specifieke functies van motorolie zijn:

  • Het vermijden van contact tussen de bewegende delen
  • Een goede afdichting tussen zuigers en cilinders
  • Het afvoeren van warmte afkomstig van het verbrandingsproces
  • Het opnemen en afvoeren van verbrandingsresten en slijtagedeeltjes
  • Het dempen van het geluid 
Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

BEROIL NV | Industriezone Centrum-Zuid 3023/6 | B-3530 Houthalen-Helchteren | (T)+32 (0) 11 / 80 33 23 - (F)+32 (0) 11 / 80 10 04 | info [at] beroil [dot] be

Comments